Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Φιλία..τελικά αλήθεια ή μύθος?
   Η φιλία είναι μια έννοια που πολλοί την χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους. Άλλοι θεωρούν την φιλία τρόπο για να εκμεταλεύονται κάποιον και άλλοι την έχουν σαν κάτι ιερό. Τί είναι λοιπόν?
 Στην ζωή του ανθρώπου παίζει μεγάλο ρόλο. Υπάρχουν δύο είδη. Η αληθινή, πραγματική φιλία κι εκείνη που είναι απλά και μόνο μια “παρέα”, που σήμερα είναι και αύριο δε θα είναι.
 Στην πραγματική φλία λοιπόν μοιραζόμαστε με τον άλλον τις ιδέες για την ζωή, τις χαρές αλλά και τις λύπες. Ο πραγματικός φίλος είναι παντα δίπλα μας και στις άσχημες και στις όμορφες στιγμές της ζωής μας. Είναι εκείνος που ότι έχει να μας πεί θα το πεί ευθέως κι όχι πίσω από την πλάτη μας. Είναι αντικειμενικός μαζί μας και μας λέει πάντα την αλήθεια κι όχι αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε. Σέβεται τις επιλογές μας και μας στηρίζει γι' αυτές. Χαίρεται πραγματικά με την χαρά μας και στεναχωριέται με την λύπη μας. Επίσης χαίρεται πραγματικά με τις επιτυχίες μας και δεν βγάζει ζήλια. Μας βγάζουν από το αδιέξοδο, αν έχουμε  κάποιο πρόβλημα, επικοινωνούμε με τους φίλους μας για να μας βοηθήσουν και να μας δώσουν κάποια λύση. 
 Όσο μεγαλώνoυμε διευρύνεται ο κοινωνικός μας κύκλος και αποκτούμε ολοένα και περισσότερους γνωστούς. Όπως είναι φυσικό αναγκαστικά κατηγοριοποιούμε τους φίλους και τους κατατάσσουμε σε διάφορα επίπεδα. Ξεκινώντας από τους γνωστούς, προχωρώντας σε ανθρώπους με τους οποίους που και που θα πιούμε ένα καφέ μέχρι τους φίλους και τους κολλητούς μεσολαβούν αρκετά στάδια. Κάποιοι θα ανέβουν κλίμακα, άλλοι θα κατέβουν κι άλλοι θα εξαφανιστούν από το κάδρο των φίλων. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποια κατηγορία ανήκει κάθε ένας ώστε να εμπιστευόμαστε μονάχα όσους αξίζουν να εμπιστευτούμε! Οι φιλίες έχουν αρχή και τέλος. Κάποιες είναι σύντομες κι έντονες, άλλες μακροχρόνιες και άλλες ξαναρχίζουν μετά από σκαμπανεβάσματα και παύση ετών! Από αυτές, ελάχιστες θα διαρκέσουν για πάντα.
  Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε επίσης να διώχνουμε από κοντά μας φίλους που μας κάνουν κακό, όσο κι αν αυτό μας θλίβει. Δεν είναι μόνο οι εχθροί που μας βλάπτουν αλλά και οι φίλοι που παρουσιάζουν κακές συμπεριφορές. Η ζήλια, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η μιζέρια και η συνεχής ένταση είναι σίγουρα συμπεριφορές που αργά ή γρήγορα θα μας χαλάσουν τη διάθεση ή θα μας φέρουν εκτός εαυτού. Άλλωστε, μεγαλώνοντας αποκτάμε ολοένα και περισσότερες ευθύνες κι έγνοιες και το μόνο που δε θέλουμε από τους φίλους σου είναι να μας προσθέτουν ένα ακόμη βάρος.
 Για να χτιστεί και να διατηρηθεί μια φιλία πρέπει να προσπαθήσουμε κι εμείς οι ίδιοι. Ένας φίλος ποτέ δεν είναι δεδομένος! Θα πρέπει να δείχνουμε εκτίμηση προς το πρόσωπό του, να του αφιερώνουμε χρόνο και προσοχή, να είμαστε υπομονετικοί και φιλεύσπλαχνοι, να είμαστε έμπιστοι και να περιορίζουμε την ζήλεια μας!
 Τέλος κατά την γνώμη μου πρέπει μια φιλία να είναι ανιδιοτελής. Δηλαδή να προσφέρουμε στον άλλον πράγματα χωρίς να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα. Αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ μόνο εκεί που ξέρουμε ότι αξίζει και εκτιμάται αυτό που κάνουμε για τον άλλον! Όσοι λοιπόν δεν αξίζουν να είναι στη ζωή μας απλά τους διαγράφουμε και προχωράμε με άτομα που θα μας κάνουν χαρούμενους και ξέρουμε ότι σε κάθε δυσκολία θα μας συμπαρασταθούν! Ευτυχώς στη ζωή μου πιστέυω ότι υπάρχουν τέτοια άτομα! Η κολλητή μου.......!


Ο φίλος σου είναι ο άνθρωπος που ξέρει τα πάντα για σένα και, παρόλα αυτά, ακόμα του αρέσεις.


2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ιωάννα μου!Συμφωνώ σέ πολλά από τό όμορφο θέμα πού επέλεξες γιά τήν φιλία!!Καλό μεσημέρι!!!(Σέ έχασα!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα κυρία Δήμητρα!!!!Ευχαριστώ πολύ!Ναι χαθήκαμε θα κανονίσω συνάντηση!Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή