Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Social media....εθισμός ή απλή ανάγκη επικοινωνίας?





  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη των λεγόμενων social media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) . Τί είναι λοιπόν τα social media? Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους καθημερινά ακόμη και αν βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά. Επίσης μέσω αυτών μπορούν να γίνουν γνωριμίες με άλλους ανθρώπους! Με αυτό τον τρόπο επικοινωνίας οι άνθρωποι απελευθερώνονται κατά κάποιο τρόπο γιατί τους δίνει ''ασφάλεια'' το ότι κρύβονται πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ιδιαίτερα επιφυλακτικοί γιατί δε μπορείς να ξέρεις τον αληθινό χαρακτήρα του συνομιλητή. Επίσης θα πρέπει οι γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά τους όταν μπαίνουν στο διαδίκτυο για να αποφύγουν τυχόν κινδύνους.
  Παρόλα αυτά μέσω αυτών μπορούν να επικοινωνούν και άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους και βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση. Όπως κι εγώ με δύο από τις κολλητές μου που η μία βρίσκεται στην Αμερική και η άλλη στην Ολλανδία!




  Πολλοί όμως είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως εξαιτίας αυτών έχει χαθεί η ανθρώπινη επαφή. Οι άνθρωποι έχουν αποξενωθεί και τις περισσότερες ώρες τις μέρας είναι κολλημένοι μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή.
  Για να ωριμάσει ο άνθρωπος έχει την ανάγκη και των άλλων. Δεν αρκεί μόνο το εγώ. Ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό όν. Και έχει μέσα του, από την φύση του την ώθηση να βρίσκεται σε σχέσεις με τους άλλους. Χωρίς αυτήν την ικανότητα δε θα μπορούσε να επιζήσει.Όπου παραμελούνται ή χάνονται οι σχέσεις το άτομο ξεπέφτει ή οδηγείται σε αντικοινωνικές ενέργειες, διότι η απομόνωση είναι κακός σύμβουλος.



 





  Στο ότι τα social media κατά κάποιο τρόπο είναι υπεύθυνα για την αποξένωση των ανθρώπων θα συμφωνήσω εν μέρη. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι βγαίνοντας έξω για να πιω ένα καφέ με την παρέα μου, παρατηρώ τριγύρω μου παρέες που αποτελούνται από 3 εως και 7 άτομα, αντι να πιουν ένα καφέ και να συζητήσουν μεταξύ τους ασχολούνται με το κινητό τους μπαίνοντας σε κάποιο social media.
  Πιστεύω πως όλα χρειάζονται αλλά με μέτρο. Δεν είναι κακό π.χ. κάποιος να έχει προφίλ στο facebook, αρκεί να μην εθίζεται στο να μπαίνει συνέχεια και να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό. Καλό θα είναι να ασχολούμαστε με αυτά αλλά να κρατάμε κάποιες ισορροπίες.
  Περιηγηθείτε λοιπόν στο διαδίκτυο με προσοχή γιατί υπάρχουν κίνδυνοι και να προσέχετε μην εγκλωβίζετε η ζωή σας μέσα σε αυτά!






2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ιωάννα μου!!Συμφωνώ,ότι είναι ενα μέσον,τό ίντερνετ, νά επικοινωνούμε μέ πολύ αγαπημένα μας πρόσωπα πού βρίσκονται μακριά,είναι καί εθισμός,όμως κάποιες φορές!!Ολα μέ μέτρο,λοιπόν!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα κυρία Δήμητρα! Έτσι όπως τα λέτε όλα με μέτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή